grijze zeehond

Zeehondenalert: hou honden aan de lijn!

De witte pups van de grijze zeehond liggen momenteel op het strand en tegen de duinen. Zij vormen een weerloze prooi voor loslopende honden.

Momenteel is het geboorteseizoen van pups van de Grijze zeehond. De witte pups van de grijze zeehond brengen de eerste 3-4 weken door aan land en kunnen nauwelijks (goed) zwemmen, mede door hun zware witte vacht. Daarom liggen zij ongeveer een maand lang op het strand. Moeder zeehond komt haar pup regelmatig voeden met vette moedermelk, als er tenminste niemand in de buurt is. Anders durft moeder niet aan land te komen en sterft de pup een akelige hongerdood.

Vandaag
Dinsdag 11 december 2018 is er op een strand geconstateert dat een hond een witte pup van een zeehond in de bek had. Een anders altijd zo vredelievende hond. Na een tijdje werd de pup weer los gelaten en is het arme beestje de zee in gevlucht. De hond had het schuim in en om de bek. Men heeft hierdoor niet kunnen ontdekken of het zeehondje gewond is geraakt.

Virus
Luistert uw hond niet goed? Hou de hond dan aan de lijn om dit soort taferelen te voorkomen en blijf uit de buurt van de zeehondjes. Uw hond kan ook een naar virus krijgen en andersom kan een hond een virus op een zeehond overbrengen.

Een loslopende hond …
Onderstaande foto is overigens niet van het incident van vandaag maar dateert van Juni 2018. Een toerist op Ameland was vertelt dat ze beter een stukje kon omlopen omdat er verderop een zeehond lag. De dame liep rechstreeks met haar aangelijnde hond op het zeehondje af met de gebeurtenis op de foto als gevolg. De dame vond het erg grappig en verklaarde dat haar hond gewoon even wilde spelen… en bleef vervolgens tientallen minuten met haar hond bij de zeehond.