Verhoogde kans op aangespoelde bruinvissen

Voor de komende dagen is onstuimig weer voorspeld langs de kust. Stormachtig weer kan er voor zorgen dat verzwakte dieren aanspoelen op de kust. SOS Dolfijn staat dag en nacht paraat om aan gestrande dolfijnen, bruinvissen en andere walvisachtigen hulp te bieden. Maar wat kan jij doen wanneer je een gestrand dier vind op het strand?

Duw het dier nooit terug in zee. Het dier is mogelijk ernstig verzwakt, ziek of gedesoriënteerd. Wanneer je het dier wilt helpen, volg dan altijd de 4 eerste-hulp-stappen die SOS Dolfijn heeft opgesteld:

  1. Een bruinvis of dolfijn haalt adem met het blaasgat boven op zijn hoofd. Zorg dat er geen water of zand in komt.
  2. Zorg voor rust: een bruinvis of dolfijn op het strand raakt snel in de stress. Loop rustig, houd mensen en honden op afstand.
  3. Een bruinvis of dolfijn op het strand krijgt het snel te warm. Koel het dier daarom met water en natte doeken en zorg indien nodig voor schaduw. In de winter kan bescherming tegen kou en koude wind ook belangrijk zijn.
  4. Zorg voor hulp! Bel Stichting SOS Dolfijn (tel.nr. 06-46656601), volg instructies goed op en zorg goed voor het dier tot hulp ter plaatse is. Langs de hele kustlijn beschikt SOS Dolfijn over een netwerk van vrijwilligers en hulpverleners die beschikken over materiaal om snel de nodige hulp te kunnen bieden. In ons opvangcentrum kunnen we een gestrand dier de nodige zorg bieden.