Laat de bultrug met rust!

De bultrug wordt volop waargenomen zo ook vandaag bij de kust van Cadzand waar het dier tot dicht onder de kust te zien was. Prachtig om natuurlijk te bekijken. Maar doe dit vanaf het strand. Helaas worden er inmiddels ook tochten aangeboden om het dier op zee te kunnen zien. Dit zorgt voor verstoring van de bultrug en SOS Dolfijn verzoekt met aandring dit niet te doen!!

Ben je op het water en zie je de bultrug bij je in de buurt zwemmen? Let dan op een aantal punten om een stranding of aanvaring te voorkomen:

  • verminder snelheid
  • blijf minimaal 100 meter op afstand
  • benader de bultrug niet van achteren of voorzijde
  • blijf slechts kort in het gebied en vaar weer verder
  • vaar altijd tussen de kust en het dier en niet andersom want dan drijf je de walvis richting het strand

De bultrug is erg vermagerd en toont veel huidproblemen. Toch kan het dier voedsel vinden in het gebied wat daar aanwezig is en toont het ook gedrag wat op jagen lijkt. Maar benadering door mensen verstoort dit gedrag. De hulpverlening vanuit SOS Dolfijn is er juist op gericht om verstoring te voorkomen. Hiervoor is o.a. contact met Kustwacht en Rijkswaterstaat. Scheepvaart wordt gewaarschuwd en verzocht uit de buurt te blijven.

Dus kijken prima! Maar vanaf het strand waar het prima waarnemen is zonder gevaren voor de bultrug. Bedankt!

tekst: SOS Dolfijn