Bruinvis Zandvoort

De kleine bruinvis die vorige week levend aanspoelde op het strand van Zandvoort was max nog maar een dag oud. Dat bevestigd het onderzoek aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

De mannelijk pasgeboren bruinvis woog 6,3 kg en was 71 cm groot. Een normale lengte en gewicht bij geboorte voor bruinvissen. Op het snuitje waren goed de snorharen nog zichtbaar. Deze snorharen hebben bruinvissen en dolfijnen bij geboorte maar raken ze al snel kwijt. Op de buik was nog een stukje navelstreng zichtbaar.

In de hangmat waarin het diertje tijdelijk verzorgd werd en ook bij het onderzoek was meconium zichtbaar. Meconium is de eerste ontlasting van een zoogdier en doorgaans zeer donker van kleur en kleverig. Onderhuidse bloedingen op de rug duiden op wat moeilijkheden rondom de geboorte, wellicht heeft het dier eventjes klem gezeten. Er was geen melkinname zichtbaar, wel is wat zand aangetroffen in de maag. Verder zijn er geen tekenen van ziekte of infecties aangetroffen. Het blijft dus nog gissen waardoor moeder en kalf elkaar zo snel zijn kwijt geraakt. Het kan zijn dat de moeder het jong heeft verstoten.

Tref jij een gestrande dolfijn of bruinvis aan? Bel dan direct met SOS Dolfijn via 06-46656601.

Tekst en foto credits: SOS Dolfijn