Levende bruinvis Wijk aan Zee

Op het strand van Wijk aan Zee is gisteravond een bruinvis in de problemen aangetroffen. Het kleine diertje was mogelijk nog maar enkele dagen oud. Omstanders alarmeerden SOS Dolfijn direct via het alarmnummer. Hoewel de dolfijnambulance snel onderweg ging en ook lokale hulp werd ingezet via de Dierenambulance Kennemerland overleed de kleine bruinvis al snel na de melding.

Bruinvis kalfjes worden geboren in de periode mei tot september met een piek in de maanden juni/juli. Vanaf de geboorte is het kalf maandenlang volledig afhankelijk van het moederdier om te overleven. Waardoor moeder en kalf van elkaar gescheiden zijn geraakt is niet duidelijk. Misschien is het kalf verstoten of speelde de harde wind en golven een rol. Het kalfje gaat naar de Universiteit Utrecht voor sectie aan de faculteit Diergeneeskunde.

Tref jij ook een levende bruinvis aan op het strand? Bel dan direct met SOS Dolfijn op het nummer +31 6 466 566 01. Zorg ondertussen dat er geen water of zand in het blaasgat komt, houdt mensen en honden op afstand en koel het dier met water of natte doeken.

SOS Dolfijn bedankt de melders en betrokken hulpverleners.

tekst en foto: Stichting SOS Dolfijn