Bruinvis Bergen aan Zee

Bergen aan Zee, 4 april 2022 – Op het strand van Bergen aan Zee is vanochtend een jonge bruinvis in de problemen gekomen. Hoewel lokale hulpverlening snel op gang kwam en ook een rescueteam vlot per dolfijnambulance onderweg is gegaan, is het diertje door omstanders tweemaal teruggezet.

De eerste maal spoelde het dier direct opnieuw aan en na de tweede maal is het niet meer gezien. Een team blijft op de uitkijk staan mocht het dier opnieuw stranden. Hoewel het terugzetten met de beste bedoelingen is gedaan, zijn gestrande dolfijnen of bruinvissen hierbij niet gebaat.

Tref je een gestrand dier aan? Volg dan de volgende stappen:

  • Een bruinvis of dolfijn haalt adem met het blaasgat op zijn hoofd. Het dier op het strand is waarschijnlijk verzwakt en niet in staat te zwemmen. Als er water of zand in het blaasgat komt kan het dier verdrinken of stikken. Duw het dier daarom nooit terug en leg het altijd plat op de buik!
  • Rust: Een bruinvis of dolfijn op het strand schrikt snel. Loop rustig, houd mensen en honden op afstand.
  • Een bruinvis of dolfijn op het strand krijgt het snel te warm, zeker in de zomer. Koel het dier met water en natte doeken en zorg voor schaduw. In de winter kan bescherming tegen kou en koude wind ook belangrijk zijn.
  • Bel SOS Dolfijn en zorg goed voor het dier tot de dolfijnambulance ter plaatse is. Het noodnummer is 06-65098576

tekst en foto credits: SOS Dolfijn