Tuimelaar Oosterschelde

Oosterschelde, 29 oktober 2021 – Onze oproep om meldingen van de tuimelaar in de Oosterschelde door te geven, had al snel resultaat.

Van Marianne Beukenkamp kregen we een betrouwbare waarneming.

Mijn dochter Kira (10 jaar) is vrijdag 29 oktober overdag met een schoolreis naar eiland Neeltje Jans geweest. Daar heeft ze tijdens een boottocht met de rondvaartboot over de Oosterschelde, een dolfijn gezien. Ze zag zijn rugvin boven komen en met een boogje weer verdwijnen. Ze beschreef en tekende de rugvin voor mij, waarbij de vorm duidelijk de kromming vertoonde van de rugvin van een tuimelaar.
Zelf ben ik bioloog, met een specialisatie in dolfijnengedrag (tijdens mijn studie heb ik een onderzoek gedaan naar de tuimelaars die in de haven van Durban, Zuid-Afrika, voorkomen).
Ik liet haar de foto zien van de tuimelaar die vorige week is waargenomen in de Oosterschelde, en ook liet ik haar foto’s zien van rugvinnen van bruinvissen. Kira was zeker van haar waarneming en wees de rugvin van de tuimelaar aan. Helaas weet ze niet waar de boot precies voer, ze weet wel dat ze de dolfijn niet in de buurt van het land zag, maar meer in het open water.

>> zie melding