Tuimelaar Oosterschelde

Vanaf het rondvaartschip MSonrust werd zondag 17 oktober tweemaal een dolfijn waargenomen. Het dier zwom ter hoogte van Schelphoek in de Oosterschelde. Op basis van de beelden lijkt het te gaan om een tuimelaar dolfijn.

In de Oosterschelde leven enkele tientallen bruinvissen, een andere kleinere tandwalvissoort. Maar voor tuimelaar dolfijnen is het gebied mogelijk minder geschikt om te overleven en het juiste en voldoende voedsel te vinden. De laatste waarnemingen van tuimelaar dolfijnen in de Oosterschelde waren in 2013 en 2007. Toen liep het bezoek voor de dieren helaas niet goed af en werden de dolfijnen later dood aangetroffen in het gebied.

SOS Dolfijn heeft verschillende instanties actief op en rondom de Oosterschelde gevraagd om de komende dagen mee uit te kijken en waarnemingen direct door te geven. Dit kan via de website www.waarneming.nl of telefonisch bij SOS Dolfijn via 06-46656601. Het liefst met beeldmateriaal zodat kan worden bepaald of het inderdaad de dolfijn betreft.

Om de Noordzee weer in te zwemmen moet het dier door de kering terug zwemmen.

UPDATE: maandag 18 okt 2021, 9u20

De tuimelaar werd gemeld bij de Galgeplaat – Vondelingenplaat, zwemmend richting Zierikzee – zie melding

UPDATE: maandag 18 okt 2021, 14u

De tuimelaar werd gemeld bij Flauwers Inlaag, halverwege tussen Zierikzee en Burghsluis – zie melding