Levende bruinvis Termunten

Termunten, 19 augustus 2021 – Eind van de middag kwam er via Zeehondencentrum Pieterburen een melding binnen bij SOS Dolfijn dat er bij Termunten een levend gestrande bruinvis was aangetroffen. Direct gingen dierenartsen en verzorgers van beide organisaties onderweg.

Het jonge mannetje verkeerde in een slechte toestand. Het diertje was vermagerd en toonde meerdere symptomen van ziekte. Ook was de huid in een hele slechte conditie en had het dier verwondingen. Er is daarom besloten het dier te laten inslapen.

Hoewel bruinvissen veel voorkomen in de Noord- en Waddenzee is het in dit gebied niet gebruikelijk dat ze worden gezien. De omstandigheden in het gebied zijn er ongunstig en het water is niet zout genoeg. In zoeter water ontstaan ernstige huidproblemen. Precies een week geleden werd nog een bruinvis waargenomen in het gebied. Toen is er de hele middag gekeken of het dier geholpen kon worden. Maar het dier zwom in de haven van Delfzijl en het Zeekanaal. Een bruinvis vangen in een dergelijk wijds gebied is niet mogelijk. Vermoedelijk betreffen de meldingen van vorige week en vandaag hetzelfde dier.

Waardoor het jonge dier verdwaald is geraakt moet blijken uit onderzoek. De bruinvis gaat naar de Faculteit Diergeneeskunde en wordt daar nader onderzocht. We danken vinders en melder voor de goede zorg en natuurlijk de collega’s van Zeehondencentrum Pieterburen voor het zo snel ter plaatse gaan en de hulp.

Tekst en foto credits: SOS Dolfijn