Nederlandse Zeehond door hond aangevallen in Engeland

Wat een ontzettend treurig nieuws. De Nederlandse zeehond met de naam ‘Freddie Mercury’ die terecht was gekomen in de rivier de Theems, nabij Teddington Lock, Zuidwest Londen, is afgelopen zondagmiddag 21 maart aangevallen door een hond. Dit gebeurde ter hoogte van de Hammersmith brug.

Ondanks er borden stonden dat honden hier moeten worden aangelijnd, liep de hond los. Verschillende voorbijgangers probeerden de eigenaresse van de hond te helpen de hond van de zeehond af te halen en slaagden er uiteindelijk in om de hond weg te slepen.

Dierenarts Rachel Kirkby die langs kwam, vergezeld door natuurfotograaf Lloyd Arnold en een fietser raakten ook gewond. De drie hielden de zeehond vast totdat er hulp kwam. Dierenarts Rachel kreeg bijtwonden op haar dij en een op haar hand in de strijd en Lloyd is naar de SEH gebracht met een bloedende mond nadat hij een kopstoot kreeg van de getraumatiseerde zeehond toen hij probeerde te ontsnappen.De zeehond is vervolgens naar het South Essex Wildlife Hospital overgebracht met een Politieboot.

South Essex Wildlife Hospital laat op haar Facebookpagina weten:“Experts hebben verschillende specialistische mariene en orthopedische dierenartsen geraadpleegd. Maandagmorgen 22 maart zijn door ons Röntgenfoto’s gemaakt maar de prognose is extreem slecht. Freddie’s flipper is gebroken en het gewricht ontwricht. Zeehonden kunnen moeilijk worden verdoofd of onder narcose, aangezien ze een duikreflex hebben en niet ademen. Hoewel er een poging zou kunnen worden gedaan om de breuk vast te zetten, zou het onmogelijk zijn om het ledemaat te immobiliseren en om het tijd te geven om te genezen. Meer uitdagend is de dislocatie die niet hersteld is. De flipper is erg opgezwollen en ondanks antibiotica en pijnbestrijding is de zeehond duidelijk erg ongemakkelijk, voelt zich miserabel en is terughoudend met eten. We vermoeden dat de infectie zich aan het verspreiden is en met de andere bijtwonden in zijn lichaam voelt hij zich erg ellendig.” “In dit stadium geloven we dat de enige ethische en eerlijke optie die we hebben is om zijn lijden te beëindigen.”

Het heeft zeehond Freddie in zijn korte leventje niet meegezeten. Freddie was de eerste pup die in het geboorteseizoen van de gewone zeehond in 2020, Freddie werd in Pieterburen opgevangen. Freddie was destijds een jongetje van een paar dagen oud en was een verweesde pup. Hij werd op 19 mei 2020 gezien in de veerhaven van Terschelling waar hij rondzwom. Freddie had bij aankomst in het Zeehondencentrum zijn witte geboortevacht nog en woog amper 8 kilo, hij was heel klein.

>> zie bericht over zeehond Freddie

De reislustige zeehond is later in Frankrijk in een opvang terecht gekomen en vorige maand op 15 Februari werd de zeehond gespot met een grote visaas met haak in zijn bek in de rivier de Theems.

Op 20 Februari kon de zeehond richting een sluis worden gedreven alwaar het dier door middel van een net is gevangen en op de kant is getakeld. Ter plekke is de gemene haak verwijderd uit de bek van de zeehond.

Lijn altijd je hond aan in de buurt van zeehonden.

Honden hebben een jachtinstinct en laten meestal niet meer los. Een zeehond kan zich niet tot nauwelijks verweren. Een zeehond draagt ook virussen met zich mee die overgebracht kunnen worden op honden (en mensen). Andersom kan een hond ook ziektes overbrengen op een zeehond.

De CEO van BDMLR, Alan Knight, liet weten dat Freddie het slachtoffer was van een “woeste aanval” en zei dat het team er kapot van was om te horen over het overlijden van de zeehond.”We hopen dat zijn verhaal een lange weg zal gaan om mensen zich er bewust van te maken wat voor gevolgen dit kan hebben en de juiste richtlijnen te volgen om zich respectvol te gedragen in de buurt van wilde dieren: hen niet te storen.”

tekst credits: Kustnieuws Nederland & Europa – Coast News Netherlands & Europe

>> foto’s van de aanval