Bruinvis vast in strandnet te Oostduinkerke

Oostduinkerke (B), 8 maart 2021 – Alhoewel warrelnetten al sedert 2015 verboden zijn, lappen heel wat strandvissers dit aan hun laars.

Maandag kwam een bruinvis vast te zitten in zo’n illegaal geplaatst warrelnet. Tijdens een strandwandeling te Oostduinkerke (B) zag Filip van Bellinghen rond half twee iets in het water drijven. Eenmaal dichterbij trof hij de bruinvis aan in deze benarde positie. Hij bedacht zich geen seconde en ging van start om de bruinvis te bevrijden uit het net. Een moeilijke klus want het net zat intussen vast om de staartvin. Maar het lukte en de bruinvis kon weer worden vrijgelaten terug in zee waarna het weer verder zwom. Hopelijk is het dier niet ernstig gewond geraakt van het net en heeft het niet veel water binnen gekregen.

Dankzij het kordate ingrijpen door Filip werd de onfortuinlijke bruinvis bevrijd en zodoende gered van de verdrinkingsdood.

Alhoewel deze netten reeds sinds 2015 verboden zijn, is het duidelijk dat er nog altijd strandvissers zijn die zich daar niets van aantrekken. Anderzijds mogen de burgemeesters ook in actie komen en meer inzetten op handhaving. Meer controle op deze wantoestanden dringt zich op, levenslange schorsing en zware boete voor deze stropers, de naam strandvisser niet waardig.