Eerste resultaten onderzoek bruinvis Texel

De bruinvis die afgelopen donderdag strandde op het Wad bij Texel was erg ziek. Dit blijkt uit het onderzoek uitgevoerd aan de Faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht.

Het dier was een vrouwtje met een gewicht van 28,5 kg en een lengte van 119 cm. Op basis van de lengte is het dier vermoedelijk geboren in de zomer van 2019. Macroscopisch en histologisch onderzoek is ingezet en moet meer antwoorden geven op de oorzaak van de ontstekingen, maar de onderzoekers troffen in het lijf veel parasieten aan. Met name in het gehoor en de longen. Ook kampte de bruinvis met een ernstige longontsteking. Dat de bruinvis wat ingevallen al was, kwam met name door het verlies van spiermassa. Een teken dat het ziekteproces vrij acuut is verlopen.

De bruinvis viel donderdagmiddag een paar fietser op in de buurt van De Cocksdorp. Het dier toonde geen normaal zwemgedrag meer en dobberde aan de oppervlakte. Toen iemand van SOS Dolfijn ter plaatse kwam was de bruinvis gestrand op het Wad. Al snel bleek uit beoordeling van het dier, dat de bruinvis te ziek was en het niet zou redden wanneer het terug geplaatst werd in zee. Een lokale dierenarts moest de bruinvis daarom laten inslapen.

Zie jij een bruinvis of dolfijn in nood? Bel dan direct naar het noodnummer van SOS Dolfijn: 06-65098576. Spreek vervolgens duidelijk het nummer in waarop je bent te bereiken om zo het alarm te activeren. Je wordt binnen enkele ogenblikken door een medewerker terug gebeld. Zorg intussen goed voor de bruinvis door te zorgen dat de ademhaling vrij is. Voorkom dat er water of zand in het blaasgat komt. Zorg voor rust door mensen en honden op een veilige afstand te houden en koel het gestrande dier met water of natte doeken.

tekst en foto credist: Stichting SOS Dolfijn