Eerste resultaten onderzoek bruinvis Bloemendaal

Utrecht, 18 januari 2021 – Vandaag is aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan op de bruinvis die gisteren levend gestrand was op de kust bij Bloemendaal – zie melding.

Het dier was in een redelijke voedingstoestand maar had niet recent meer gegeten. De maag was namelijk helemaal leeg en ook de darmen waren nagenoeg leeg.

Dat walvisachtigen doorgaans aanspoelen met een reden bleek ook ditmaal zo te zijn. De bruinvis, een volwassen man met een lengte van 140 cm en 39 kg zwaar, had een ernstige dubbele longontsteking. Deze ontsteking was vermoedelijk veroorzaakt door een bacteriële infectie. Verder microscopisch en bacteriologisch onderzoek wordt nog ingezet. Door de longontsteking is de bruinvis vermoedelijk dus verzwakt, aangespoeld en uiteindelijk overleden.