Levende Orka Orkney eilanden

Een bijzondere stranding en reddingsactie op 4 januari in de Baai van Newark, vlakbij het eiland Sanday dat behoort tot de Schotse Orkney eilanden groep. Lokale bewoners meldde aan hulpverlenersorganisatie British Divers Marine Life Rescue dat er een levend gestrande dolfijn was aangetroffen.

Bij aankomst van de hulpverleners bleek het te gaan om een jonge orka. Het dier leek te verkeren in een goede conditie maar lag op de zijkant bij opkomend water. Na aankomst van extra hulpverleners lukte het om de orka weer rechtop te krijgen zodat het dier weer vrijuit kon ademen. Na een uur werd het dier steeds actiever en wilde er duidelijk vandoor. Hulpverleners lieten het dier los waarop de jonge orka wegzwom. Na een paar keer nog te kantelen leek het dier de balans te hebben gevonden en zwom actief weg richting zee.

De hulpverleners hebben nog een tijd lang het gebied in de gaten gehouden maar de orka is niet terug gezien. Hoewel het geslacht niet met zekerheid bepaald kon worden, betreft het vermoedelijk een jonge mannetjes orka van ongeveer 3 a 4 jaar oud. De leeftijd is gebaseerd op de lengte van 3,40 meter. Orka’s leven doorgaans in groepen. Hoewel er geen andere orka’s in de buurt werden waargenomen wordt niet uitgesloten dat een groep mogelijk verderop in het gebied aanwezig was. In het gebied komen vaker orka’s voor. Strandingen van deze soort zijn echter zeldzaam.

Orka’s worden na een draagtijd van 15-18 maanden geboren en zogen dan 1 tot 2 jaar bij hun moeder. Bij de geboorte is een kalf al ruim 2 meter groot. Orka’s zijn met een volwassen lengte van ruim 9 meter de grootste soort onder de familie van de dolfijnen en herkenbaar aan de hoge rugvin.

tekst: SOS Dolfijn