Levende potvis Vlieland

Vlieland, 7 januari 2021 – Op het eiland Vlieland is eind van de middag een levend gestrande potvis ontdekt. Het dier, vermoedelijk een jong mannetje, was niet meer te redden. Iets na 17u is de potvis overleden.

De lengte is geschat op tien meter. In deze tijd van het jaar migreren de jonge potvis mannetjes van het noorden naar het zuiden en soms nemen ze daarbij een verkeerde afslag waardoor een groep in de Noordzee terecht kan komen. In 2016 gebeurde dit ook al en toen verdwaalde een groep van in totaal 30 jonge potvismannen in de Noordzee die allemaal aanspoelden op de kust van de verschillende omringende landen. Zes ervan op het eiland Texel.

De ondiepe Noordzee is geen leefgebied voor deze diepzee dieren. Een verkeerde afslag in de Noordzee eindigt dan ook vrijwel altijd met een dodelijke afloop. Zo ook vandaag. Al een uur binnen de melding was het dier overleden. Lokale instanties zijn geïnformeerd en er wordt nu gekeken of het mogelijk is om het dier te onderzoeken.

SOS Dolfijn houdt er rekening mee dat er de komende tijd wellicht nog meer potvissen kunnen aanspoelen. Een dag voor Kerst spoelde er op de oostkust van Engeland ook al 7 levende potvissen aan. Het kan zijn dat de groep nog groter is en er nog meer dieren in de Noordzee verdwaald zijn. Bij strandingen van potvissen of andere grote walvisachtigen treedt in Nederland het walvisprotocol in werking. Zo ook vandaag.

tekst en foto: Stichting SOS Dolfijn

https://www.youtube.com/watch?v=KKeN-CkpXqE