Dwergvinvis op strand Bredene

Bredene, 11 december 2020 – Deze voormiddag spoelde op het strand van Bredene het verse kadaver van een jonge dwergvinvis aan. Het dier van 3,89 m lang oogt zeer mager en heeft een gebroken rechteronderkaak. De breuk zou al voor de dood aanwezig zijn geweest. Het kadaver werd onmiddellijk overgebracht naar de Universiteit van Gent, waar post-mortem onderzoek reeds op 12 december meer duidelijkheid zal verschaffen over de dood van dit individu.

Hoewel de dwergvinvis deel uitmaakt van de Noordzeefauna, is zijn verspreidingsgebied hoofdzakelijk beperkt tot het noordelijke en centrale deel van de Noordzee. De soort wordt slechts zelden ten zuiden van de Doggersbank aangetroffen. Uit onderzoek blijkt echter dat dwergvinvissen de laatste jaren, vermoedelijk door veranderingen in het mariene ecosysteem, vaker wat zuidelijker voorkomen.

Uit de Belgische wateren zijn ons uit de laatste 20 jaar slechts zes eerdere gevallen bekend, waarbij het drie keer om kadavers en drie keer om waarnemingen van levende exemplaren ging. De kadavers dateren uit 2004 (dood op zee gevonden en aan land gebracht; gestorven door bijvangst), 2013 (stranding; gestorven door inslikken van een grote hoeveelheid plastic) en 2017 (kadaver in staat van ontbinding op zee), de levende dwergvinvissen werden opgemerkt in 2013, 2017 en 2019 (10 november).

foto en tekst: KBIN/BMM