Dode zeehonden Goeree-Overflakkee

Onlangs kreeg de Dierenbescherming Dierenopvang Rotterdam melding van een dode zeehond op Goeree-Overflakkee.

“Op de meldkamer klinkt de telefoon. Een meldster had op het strand van Ouddorp een overleden zeehond gezien! Meteen werden haar gegevens genoteerd en werd er verder gehandeld. Wanneer er meldingen binnenkomen over zeezoogdieren gaat het net iets anders dan bij andere meldingen.

Er is een speciale groep die zich hiermee bezig houdt. Het is namelijk belangrijk dat er zicht is op de stand van de zeezoogdieren. Leven ze? Zo niet, waar zijn ze aan overleden, hoe oud zijn ze en welk geslacht? Er komt dus meer bij kijken dan dat het oog laat lijken.

Deze desbetreffende zeehond lag aan de kant van de duinen. Eenmaal bij aankomst zijn er een paar belangrijke dingen die onze vrijwilligers moeten doen. Ruud onze vrijwilliger en lid van de zeehondenwachters, pakt een meetlint erbij en gaat kijken hoe groot hij is. 160 centimeter lang. Samen met Valery, onze meldkamer centralist, maakt hij foto’s van het dier. Zowel van het lichaam als de tanden van de zeehond. Aan de tanden is niet alleen te zien hoe oud hij ongeveer is, maar ook om welke soort het gaat.

Nu eenmaal de gegevens genoteerd zijn is het belangrijk om te weten waar het dier heen moet. Hiervoor werd contact opgenomen met A seal. Na overlegt te hebben, mocht het dier terug gegeven worden aan de natuur. Oftewel begraven worden in het zand.

Gelukkig zag onze bemanning verderop een graafmachine staan. Zij hadden zelf ook een zeehond gevonden en gebeld naar A seal. Ook deze zeehond mocht begraven worden.

Na ze lief te hebben aangekeken, groeven ze een diep gat voor onze bemanning waar de zeehond in gelegd kon worden. Het gat is meteen dicht gegooid en glad gestreken.

Rust zacht voor beide zeehonden, die die dag gevonden zijn.”