Oscar, de oude grijze zeehond

Hoi ik ben “Oscar” de ouwe grijze zeehond en gekend van de Franse grens tot aan Oostende, door de bewoners en vele tweede verblijvers, wat minder gekend door de éénsdagsjesmensen. Maar toch denken ze niet allemaal dat het normaal is dat ik kom rusten op het strand.

Wandelaars willen mij een duwtje geven en dan kan ik echt goed uitvallen, want wie wil er nu tijdens een dutje uit zijn slaap worden gewekt, water op me gooien omdat ik zou nat blijven moet je zeker niet doen ik ben een zeehond en geen dolfijn of walvis, ik kom namelijk mijn haren drogen en vitamientjes D opdoen in de zon.

Ik zonnebaad zo graag zoals vele toeristen want ook het strand is van mij, dus laat me gewoon liggen en hou afstand 15 tot 20 meter.

Denk ook aan je honden, normaal bijt ik niet zo vlug want vis is veel lekkerder, maar als ik me bedreigd voel dan kan ik lelijk te keer gaan en mijn tanden zijn tweemaal zo groot als deze van jullie honden, ze zijn niet gepoetst dus dragen ze een bacterie van rotte vis, opletten dan maar zou ik zeggen.

Sommige vrijwilligers zorgen voor mij en plaatsen een grote cirkel rond om me en kloppen een plakkaat met een tekstje van HIER RUST IK…ze vertellen aan de mensen leuke dingen over het leven van ons wat ik erg apprecieer, hoe meer mensen van ons weten hoe meer er ons met rust zullen laten en andere gaan informeren.

Sommige mensen werpen vis uit de winkel naar me, maar dat lust ik niet, liever een vers gepakt visje uit de Noordzee en daarvoor ga ik dan wel in zee als ik ben uitgerust. Ja ik kan soms meer dan 48 uur en langer op mijn plaats liggen, op mijn zij, plat op mijn buik, op mijn rug, ja jullie liggen toch ook niet altijd stil als je gaat rusten of zonnebaden.

Ik ben een ouwe grijze zeehond, wat mager heb rust nodig en wie weet kom ik ook sterven op het strand of in de duinen waar ik ooit werd geboren.

Alvast een goeie morgen OSCAR DE GRIJZE ZEEHOND. Het bericht delen zou dan wel eens tof zijn, hoe meer mensen het weten dat we een stukje van de zee, strand en duinen zijn, hoe liever.

tekst en foto: Luc David