Butskoppen in de Oosterschelde

Yerseke, 21 augustus 2020 – Vrijdagochtend rond 10u werd een moederdier met kalf Noordelijke butskop gezien bij Yerseke. Beeldmateriaal bevestigd de waarneming. Dit is een zeer uitzonderlijke melding.

SOS Dolfijn is op de hoogte en heeft lokale hulpverleners gevraagd te gaan uitkijken. De Strandingscoördinator is op de hoogte.

De meest recente melding dateert donderdag 20 augustus toen 7 Butskoppen stranden op de Ierse kust – zie melding.

Op 20 januari 2006 zwom een butskop de Theems op tot in Londen, eerst langs het centrum, en later vond men het dier bij Battersea – zie melding. Het was de 1e waarneming in de Theems sinds men in 1913 met waarnemingen begon. De volgende dag werd het dier per boot terug naar de Noordzee vervoerd, maar het overleefde de reddingspoging niet.

Overzicht van meldingen