Dode vinvis Ter Heijde

Ter Heijde, 10 september 2019 – Ondertussen is er meer nieuws bekend van de dode vinvis die dinsdag aanspoelde op het strand bij Ter Heijde.

“Tijdens de dagelijkse observatie- en controleronden heeft de Kustwacht vandaag twee dode walvissen ontdekt in de Noordzee. Eén dier dreef ter hoogte van de Maasvlakte. Omdat het dode dier in de vaargeul dreef is besloten het dier daar weg te trekken zodat de walvis kon aanspoelen en de scheepvaart niet zou hinderen. Vanmiddag is de walvis aangespoeld op het strand van Ter Heijde. Medewerkers van Naturalis zullen morgen helpen bij het bergen van het dier en zullen enkele monsters verzamelen voor hun collectie. Omdat het kadaver niet meer compleet is, is uitgebreide sectie niet mogelijk. Het zou gaan om een vrouwelijke Gewone Vinvis met een lengte van ruim 12 meter.
Een tweede dode walvis werd waargenomen boven de Waddeneilanden. Over dat dier is verder niets bekend qua soort, wel was het dier al erg rot en dreef het ver weg op open zee.” aldus SOS Dolfijn.

Vanmiddag kwam er bij de EHBZ Noordwijk het bericht binnen dat er op het strand van Ter Heijde een walvis zou zijn aangespoeld. De EHBZ Noordwijk is ter plaatse gegaan. Het zou gaan om een gewone vinvis was al aardig in staat van ontbinding. Is bij laag water hoger op het strand gebracht, zodat men morgen gelijk aan het werk kunnen. Ondanks de stank trok de dode vinvis veel belangstelling.