Bruinviskalf Ter Heijde

De bruinvis die afgelopen maandag was gevonden op het strand van Ter Heijde – zie melding – was een zeer mager vrouwtje van 79 cm lang en slechts 6,5 kg. Het diertje was in de middag levend aangespoeld en kort daarop overleden op het strand.

De draagtijd bij bruinvissen is normaal 10-11 maanden en de kalfjes worden doorgaans geboren in de periode mei tot augustus. De nog aanwezige snorharen en lichaamslengte geven aan dat de bruinviskalf nog maar pasgeboren was.

Het onderzoek dat is uitgevoerd aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht toonde aan dat het dier kampte met ontstekingen in de slokdarm en maagwand. Er werden geen resten van melk aangetroffen. Vermoedelijk is de bruinvis kort na de geboorte verstoten door de moeder of het moederdier kwijt geraakt.

tekst en foto: SOS Dolfijn