Zadelrob Burgh-Haamstede

Burgh-Haamstede, 27 februari 2019 – Afgelopen donderdagavond is bij A Seal Stellendam vanaf het strand bij Burgh Haamstede een bijzondere zeehond binnengebracht door de vrijwilligers van EHBZ. Het bleek om een zadelrob te gaan, een zeehondensoort die normaal gesproken niet in onze wateren voorkomt, maar in het Noordpoolgebied leeft.

Dit is niet de eerste melding van een Zadelrob voor de Nederlandse kust.

  • Op 2 oktober 2003 werd een zadelrob gezien voor de kust van Zuid-Holland, zie melding.
  • Op 24 maart 2005 kreeg Jaap van der Hiele melding van een zadelrob bij Oostvoorne, zie melding.
  • Op 9 oktober 2016 werd een zadelrob aangetroffen bij Den Oever, zie melding.

Een andere Arctische soort die op de Nederlandse kust werd gevonden, is de ringelrob. Hiervan hebben we verschillende meldingen in ons Nieuwsarchief. Eentje die in het oog springt was ringelrob Daphne die op 27 augustus 2015 in de grachten van Utrecht werd gevangen, zie meldingen. De meest recente melding van ringelrob dateert van 29 juli 2018 toen Jaap van der Hiele een dode ringelrob vond bij Borssele – zie melding.

Een 3e Arctische soort is de Klapmuts. Ook hier hebben we verschillende meldingen van.