Resultaten onderzoek dode pups Zeehondenopvang Terschelling: Oververhitting meest waarschijnlijke doodsoorzaak

Op zondag 22 juli jl. werd onze Zeehondenopvang op Terschelling geconfronteerd met de plotselinge dood van 5 dode zeehonden in het buitenverblijf. Gebeurd tijdens een onbewaakt uurtje tijdens het verschonen van het buitenbad.

Bij het vaststellen van de dood door onze dierenarts dacht hij al aan oververhitting gezien de hoge temperatuur van de pups. We waren verbijsterd! Die dag was het nog niet zo warm als de dagen erna en alle vijf tegelijk? Wij dachten in eerste instantie aan vergiftiging of ernstige infectie. Met veel liefde en hard werken waren deze verweesde pups een maand lang gevoerd en verzorgd en naar onze mening kern gezond. Dus kozen we direct voor autopsie door de Universiteit van Utrecht, gespecialiseerd in zeehonden.

De uitslag van de autopsie van Veterinair Pathologisch Diagnostisch Centrum, Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht, luidt:

Goede voedingstoestand met voldoende spierontwikkeling en vet. We hebben geen infectieuze agentia kunnen aantonen, dus oververhitting is het meest waarschijnlijk .

Nader onderzoek naar eventuele vergiftiging of ziektes zou zoeken zijn naar de bekende spelt in en hooiberg, omdat je bij autopsie dan moet aangeven naar welk gif of ziekte. Dat zou dan ook nog eens duizenden euro’s gaan kosten.

Onze inkomsten bestaan alleen uit donaties en daarom hebben we moeten besluiten als zeehondenopvang Terschelling geen verder onderzoek te doen en ons geld te besteden aan de verzorging van levende hulpbehoevende zeehonden. Mede door de extreme warme dagen erna hebben wij direct extra maatregelen getroffen bij het buitenbad om herhaling te voorkomen. Zeildoek over de buitenplaats voor schaduw, douche geplaatst om plateau tijdens het bad verschonen nat te houden en dit alleen in het begin van de avond te doen. Intussen verblijven twee nieuwe zeehonden al weer een week in ons buitenverblijf en maken het uitstekend.

Voor eventueel meer informatie graag uitsluitend contact opnemen met onze voorzitter, Guus Schweigmann, op telefoon 0653239276