Nederlandse zeehond doodgeschoten in Frankrijk

Oye-Plage (F), 10 januari 2018 – In Frankrijk is een uit Nederland afkomstig zeehondje op het strand doodgeschoten door een jager/stroper. Het diertje werd dood gevonden op het strand van ‘Salines aux Hemmes de Oye-Plage’.

Zeehondje ‘Dax’ werd op 19-08-2017 vermagerd (15,56 Kg.) en uitgeput aangetroffen op het strand van Renesse in Zeeland waarna het beestje voor herstel werd overgebracht naar Zeehondenopvang A Seal in Stellendam (ZH). Het mannetje werd op 26-10-2017 in volle gezondheid weer vrijgelaten op het strand van Ouddorp (ZH) – zie website A Seal.

Na zijn vrijlating zwom het beestje 150 Km. naar het zuiden en kwam terecht in Frankrijk. Het zeehondje was een graag geziene gast in de haven van Fort Philippe samen met nog twee andere zeehondjes.

Amper twee en een halve maand later, op 10-01-2018 werd het beestje dood aangetroffen op het strand.

Na autopsie aan de Universiteit van Luik is het zeker dat het dier nog leefde toen het werd dood geschoten en het dier verder een perfecte gezondheid had. Uit de rontgenfoto’s blijkt dat de kop van het beestje vol zat met kogeltjes.

De dierenbescherming van Calais in Frankrijk heeft een klacht ingediend bij de overheid (Rijksdienst voor jacht en wilde fauna) wegens vernietiging van een beschermde diersoort waarna een onderzoek is opgestart. “Er is geen sprake van een proces tegen alle jagers met een jachtvergunning maar wel om een persoon aan te wijzen die een jachtvergunning onwaardig is en een straf verdiend” valt op de Franse Facebookpagina te lezen.

Een ieder die informatie kan verschaffen wordt verzocht om contact op te nemen met de Rijkswacht van de betreffende plaats.

bronnen: