Zeezoogdierendagen 2018

De werkgroep Zeezoogdieren van de Zoogdiervereniging organiseert in 2018 de Zeezoogdierdagen in samenwerking met Zeehondencentrum Pieterburen en de Rijksuniversiteit Groningen in het hoge noorden. Vandaar dat het Arctisch gebied, zeehonden en het genetisch onderzoek de thema’s van de lezingen zullen zijn. Daarnaast zijn er nog vele andere activiteiten zoals een een bezoek aan Zeehondencentrum Pieterburen, een zeezoogdiermarkt en een fototentoonstelling.

Zaterdag 10 februari is er een gevarieerd programma van lezingen, een zeezoogdiermarkt en de “poster photo pasta party”. Dit alles vindt plaats op de Biotoop te Haren, vlak onder de stad Groningen, een hele bijzondere locatie.

Programma lezingen:

Zeezoogdieren op en rond de Spitsbergen – Ko de Korte
Impressies van een ijsberenonderzoeker. Ko de Korte heeft een lange carriere als poolreiziger en -onderzoeker.

Arctische ijswalvissen in de knel – Gert Polet
Status en vooruitzicht van narwal, beluga en Groenlandse walvis. Gert Polet is leider van het Arctisch programma van het Wereld Natuurfonds

Walrus hunting and food security among Inuit in Arctic Canada – Sean Desjardins
Sean Desjardins onderzocht de walrusjacht onder Eskimo’s in Noord-Canada en brengt natuur en cultuur bij elkaar, en verbindt ze met het thema overleven. Hij is verbonden aan het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen.

Paleobiogeografie van echte zeehonden – Leonard Dewaele
Over fossielen en zeehonden. Leonard Dewaele is paleontoloog en promovendus aan de Universiteit van Gent met als onderwerp de evolutie van zeehonden.

Are crying seal pups really that sad? – Margarita Mendez-Arostegui & Beatriz Rapado-Tamarit
Jarenlang werden huilende zeehondenpups beschouwd als “weeskinderen” die altijd opvang nodig hadden om te overleven. Nieuw oderzoek van ZHC Pieterburen nuanceert deze opvatting. Beide zijn verbonden aan het Zeehondencentrum Pieterburen en de Rijksuniversiteit Groningen.

Seals can tell if we use too much antibiotics – Ana Rubio-Garcia
Wanneer je aan de effecten van antibiotica denkt, denk je niet direct aan wilde dieren zoals zeehonden. Maar zij kunnen ons wat vertellen over de antibiotica resistentie in de Waddenzee. Ana Rubio-Garcia werkt als dierenarts bij het Zeehondencentrum Pieterburen en is verbonden aan de Universiteit van Utrecht

Talking seals – Andrea Ravignani
Zeehonden kunnen heel veel verschillende geluiden maken. Dit verhaal gaat over hoe ze deze geluiden gebruiken en uiteindelijk wat dat ons kan vertellen over de evolutie van zowel zeehonden als van de mens. Andrea Ravignani is verbonden aan ZHC Pieterburen en de Vrije Universiteit Brussel.

Ancient DNA of the Steller’s sea cow – Sina Baleka
De Steller’s zeekoe was een enorm dier dat alleen voor kwam op de Commandeur eilanden voor de kust van Kamschatka. Kort na zijn ontdekking in 1741 werd hij uitgeroeit door de zeevaarders. Dit maakt hem tot de Dodo onder de zeezoogdieren. Sina Baleka heeft gezocht naar zijn DNA in oude botten en zijn genoom in kaart gebracht. Wat kan dit ons leren over dit raadselachtige dier? Sina is onderzoekster aan de Universiteit van Potsdam.

Hoe genetisch onderzoek ons helpt bij de bescherming van zeezoogdieren – Per Palsbol
Per Palsbol werkt als onderzoeker bijna uitsluitend aan walvissen. Hij probeert de verwantschappen van de verschillende populaties in kaart te brengen door genetisch onderzoek en is verbonden aan Mariene biologie van de RU Groningen

Zondag 11 februari kan er een bezoek gebracht worden aan het Zeehondencentrum Pieterburen. Hier krijgt men een kijkje achter de schermen van de opvang en rehabilitatie van zeehonden anno 2018. Ook is er een lezing waarin de nieuwe visie van ZHC Pieterburen op zeehonden en natuurbescherming wordt uiteengezet. Maar het meest bijzondere is dat men de necropsy van een zeehond kan bijwonen. Meldt U aan, de plaatsen zijn beperkt !!

Wij zijn blij dat wij dit bijzondere programma kunnen bieden. Deelnemen is gratis. Kijk voor verdere informatie en aanmelding op: zeezoogdierdag.werkgroepzeezoogdieren.nl