Gewonde grijze zeehond Westkapelle en Ritthem * UPDATE

Middelburg, 7 oktober 2017 – Sinds vrijdag kreeg Jaap van der Hiele van RTZ ZuidWest verschillende meldingen van een grote volwassen zeehond met een forse bijtwond aan de hals.

De 1e melding dateert van vrijdag 6 okt om 6u50 bij Westkapelle.

De 2e melding kwam om 8u15 bij Westkapelle. Ter plaatse werd het dier terug het water ingejaagd door een passerende ruiter met paard.

De 3e melding kwam om 17u15 en werd doorgegeven aan EHBZ Nederland. Vanwege invallende duisternis en een ongunstige plek waar het dier zich bevond werd besloten af te wachten het dier te vangen.

De 4e melding kwam rond 19u15 van Jolanda Meerbeek van SOS Dolfijn. Haar werd de ganse situatie uitgelegd.

De 5e melding dateert van zaterdagochtend 7 oktober 7u ’s ochtends. Volgens de melder lag de grijze zeehond duidelijk verzwakt tussen de basaltblokken aan de zeedijk.  De melding kwam wederom bij Jaap van der Hiele binnen die vervolgens Albert Dijkstra informeerde. Het was vroeg dag voor Albert Dijkstra van EHBZ Nederland, maar eens iedereen ter plaatse was,  konden Albert Dijkstra van EHBZ Nederland en Jaap van der Hiele van RTZ Zuidwest het dier dan eindelijk vangen. Het dier was meer dood dan levend en lag al een dag op dezelfde plaats dus het dier vangen was de enigste optie.

Na toediening van de eerste zorgen werd het gewonde dier vervolgens voor herstel overgebracht naar Stichting A Seal Centrum voor Zeezoogdierenzorg te Stellendam. Uit een 1e onderzoek bij A Seal bleek dat het dier met 58kg ver onder zijn gewicht zat; bovendien bleken de verwondingen ernstiger dan de foto doet veronderstellen.

Ester bezorgde ons foto’s van bij Ritthem. De kwaliteit van de foto’s is wat minder maar zij wilde niet dichterbij gaan om het dier geen stress te bezorgen; waarvoor dank.