Ringelrob Daphne had een voorganger

Op 27 augustus 2015 werd in de Utrecht grachten een zeehond aangetroffen. Men wist niet hoe en op welke wijze de zeehond in de Utrecht grachten was verzeild geraakt. Het bleek ook nog te gaan om een soort wat niet thuis hoort in de Noordzee. Het was een ringelrob – zie melding.

Het meest voor de hand liggende gedachte was dat het dier via de Vecht naar binnen was gezwommen, maar ja dan moet je allerlei sluizen passeren. Kennelijk was dat geen probleem. Het zou wel bijzonder zijn want we hadden dat nog niet eerder meegemaakt.

Maar….. op 2 november 1932 ontdekt men in de Vecht bij Weesp een bruinvisch. Men heeft gepoogd het dier te vangen maar na een uur besloot men het dier te gaan bejagen met het geweer. Dit soort verhalen kom je tegen als in oude kranten gaat zitten lezen. Dus Ringelrob Daphne was niet de eerste die de Vecht opzwom.