Jonge spitssnuitdolfijn Serooskerke

Serooskerke, 31 augustus 2017 – Vanochtend rond tien uur kreeg Jaap van der Hiele de melding dat er een levende bruinvis gestrand was bij Schelphoek ter hoogte van de Zeeuwse plaats Serooskerke op Schouwen.

Wat voor Jaap van der Hiele in eerste instantie een melding van een levende bruinvis was, bleek het in werkelijkheid te gaan op een Gewone spitssnuitdolfijn. In een dergelijke situatie wordt het Walvisprotocol in werking gezet en heeft het Ministerie van Economische Zaken de coördinatie.

In afwachting van de aankomst van SOS Dolfijn, kreeg Jaap van der Hiele hulp van Zeezoogdierenhulp Kop van Goeree en mensen van Staatsbosbeheer. Helaas overleed het dier kort voor de aankomst van SOS Dolfijn.

Het betrof een jong dier, vrouwtje, sterk vermagerd met een lengte van 3m53 en een gewicht van 378kg. Kort voor aankomst  van de mensen van SOS Dolfijn overleed het dier.

De dolfijn was op een moeilijk te bereiken plaats aangespoeld. Met behulp van een RIB van Staatsbosbeheer kon het kadaver geborgen worden en naar de verderop gelegen trailerhelling versleept worden. Daar kon het dier  voor verder transport in orde worden gemaakt.

De Spitssnuitdolfijn gaat voor onderzoek naar de Universiteit Utrecht, Faculteit Diergeneeskunde waar de sectie zal plaats vinden.

bron: verhaal hulpverleners RTZ Zuidwest en Zeezoogdierenhulp Kop van Goeree, en FB-pagina SOS Dolfijn