Levende bruinvis Vlieland

Vlieland, 1 augustus 2017 – Dinsdagavond rond zeven uur kwam bij SOS Dolfijn een melding binnen dat op Vlieland een volwassen bruinvis levend gestrand was gevonden. EHBZ-er Willem Stel zorgde dat het dier zo snel mogelijk van de strandingsplek naar de haven van Vlieland werd vervoerd.

Daar kon het dier overgedragen worden aan de KNRM Vlieland die voor een overtocht zorgden naar het vaste land. Bij Harlingen werd het dier overgedragen aan het rescueteam van SOS Dolfijn.

De bruinvis, een volwassen vrouwtje, blijkt extreem vermagerd te zijn. Zo zijn de flanken ingevallen en zijn zelfs de ruggengraat en schouderbladen zichtbaar door de vermagering. De bruinvis had ook bloederig roodbruin maagsap gebraakt. De sterke vermagering van het dier duidt er op dat het dier ziek was. Een directe terugplaatsing in zee zou de bruinvis dan ook niet helpen maar de situatie verslechteren.

Terwijl de dierenarts van SOS Dolfijn de euthanasie voorbereidt, begint de volwassen bruinvis opnieuw te braken en blaast ze haar laatste adem uit. Aan de Universiteit Utrecht wordt onderzoek verricht om te achterhalen wat deze bruinvis precies mankeerde.