Stichting ReddingsTeam Zeedieren klaar voor actie

Den Haag, 1 augustus 2017 – Met het instellen van het landelijke, dag en nacht bemande meldnummer 070 – 20 50 240 en het vaststellen van vijf kustregio’s is de veldvrijwilligersgroep RTZ (ReddingsTeam Zeedieren) vanaf nu volledig inzetbaar om gemelde hulpbehoevende zeehonden, bruinvissen en andere zeedieren te redden.

Alle RTZ-vrijwilligers hebben al tientallen jaren ervaring met dit reddingswerk, dankzij hun jarenlange samenwerking met Lenie ‘t Hart.

Het initiatief voor dit onafhankelijke veldnetwerk, dat o.a. wordt ondersteund door Stichting DierenLot, ontstond in januari 2014. Op dat moment waren er meer opvangmogelijkheden voor zeehonden in Nederland beschikbaar en kwam er behoefte aan een landelijk, onafhankelijk netwerk. Stichting RTZ is een organisatie die niet verbonden is aan één opvangcentrum, maar die samenwerkt met alle organisaties op het gebied van (zee)dierenhulpverlening.

Inmiddels beschikt de Stichting RTZ (een “werkstichting” van de Stichting Lenie ’t Hart Zeehondenfonds) dankzij Stichting DierenLot over een tractor en een vijftal dierenambulances, die in gebruik zijn bij de regio-coördinatoren. Ieder van deze teamleiders (die deels ook georganiseerd zijn in stichtingen) beschikt over een uitgebreid netwerk van vrijwilligers, waardoor snel en adequaat op iedere melding kan worden gereageerd.

Wie belt met het landelijke meldnummer kan kiezen: direct worden doorverbonden met de landelijke coördinator Theo de Wijs, of via een keuzemenu rechtstreeks in contact komen met het regionale team in het gebied van waaruit de melding wordt doorgegeven. In alle gevallen wordt direct actie ondernomen op de melding.

Lenie ’t Hart: “Het is fantastisch om te zien dat er nog steeds mensen bereid zijn zich dag en nacht in te zetten voor het individuele dier dat hulp nodig heeft. Wat ben ik blij met deze vrijwilligers! En de zeehonden ook.”