Dode tonijn bij Brouwersdam

Brouwersdam, 31 juli 2017 – Tijdens patrouille met de auto door Zeezoogdierenhulp Kop van Goeree, is er aan de laagwaterlijn op de Brouwersdam een stevige vis van 2.20 meter aangetroffen.

Het betreft een Tonijnachtige. Het dier is geborgen en wordt vermoedelijke overgedragen aan een  Natuurhistorisch museum.

De eerste foto’s doen sterk vermoeden dat het om een tonijnachtige gaat. Meest aannemelijke is Zwartvintonijn of Atlantische tonijn (Thunnus atlanticus), die leeft in de Atlantische Oceaan.

De vis prefereert een tropisch klimaat en leeft hoofdzakelijk in de Atlantische Oceaan.

Tegenwoordig komt de tonijn slechts af en toe als dwaalgast in het Nederlandse deel van de Noordzee terecht. Tonijnen zijn trekvissen die op zoek naar voedsel grote afstanden kunnen afleggen. Als ze op hun trektochten door de Atlantische Oceaan naar het noorden zwemmen, nemen ze normaal gesproken altijd de route links van de Britse eilanden. Op de weg terug verdwalen ze wel eens en belanden ze in de Noordzee.

Van deze tonijn is niet met zekerheid te zeggen of het een dwaalgast betreft die ‘de verkeerde afslag’ heeft genomen. Het kan ook een dood exemplaar zijn dat vanuit de Atlantische Oceaan de Noordzee is ingedreven.

Op 22 oktober 2013 werd er ook een tonijn van meer dan 200 kilo gevonden bij Ritthem. Dat dier was meer dan tweeënhalve meter lang – zie melding.
Op 28 september 2013 werd een tonijn gevonden op het strand van Noordwijk – zie melding.