Zeehondenopvang Eemsdelta reageert op onderzoek opvang

Termunterzijl, 7 juli 2017 – Naar aanleiding van de aankondiging van het Ministerie van Economische Zaken dat zij een wetenschappelijke commissie gaat instellen naar de opvang van zeehonden, zijn wij blij dat hierover op termijn duidelijkheid komt. Zeehondenopvang Eemsdelta werkt hier graag aan mee.

Wel hopen wij dat de leden van deze commissie daarbij ook de ethiek rondom dierenwelzijn meeneemt. Wij zijn van mening dat je een dier in nood hulp moet verlenen, ongeacht de grootte van de populatie. In Nederland is het immers heel normaal dat je een vermagerd egeltje redt of een jonge vogel die uit nest is gevallen, dus waarom dan geen zeehond die zijn moeder kwijt is?

Natuurlijk vinden wij, net als de andere opvangcentra, dat je alleen zeehonden redt, die echt hulp nodig hebben. Dat doen wij weloverwogen en op basis van een jarenlange kennis en ervaring.Wij hopen ook dat de commissie zal putten uit de talrijke wetenschappelijke onderzoeken die reeds over zeehonden zijn gepubliceerd.

Tot slot vinden wij het belangrijk dat er meer onderzoek wordt gedaan naar het gedrag van zeehonden. Naar aanleiding van de onlangs verschenen publicatie over het gedrag van zeehondenmoeders en hun pups in de Dollard vragen wij ons namelijk af of zeehonden langs de Nederlandse kust en in de Waddenzee soortgelijk verdrag zullen vertonen als de zeehonden in de Dollard. Natuurlijk staan wij open voor nieuwe inzichten, maar wel op basis van volledige informatie.

Wij vinden het op dit moment een brug te ver om de verkregen onderzoeksresultaten uit de Dollard (een kunstmatige gegraven buitendijkse geul in het noorden van Groningen) domweg te kopiëren naar de rest van de Nederlandse kust en Waddenzee. Daarvoor is naar onze mening nader onderzoek nodig.