Levende bruinvis Burgh-Haamstede

Burgh-Haamstede, 4 juli 2017 –Vanochtend heeft een Duitse toerist op het strand van Burgh-Haamstede een levende bruinvis gevonden. Vrijwel direct werd het noodteam van SOS Dolfijn gealarmeerd.

Terwijl het team met de dolfijnambulance onderweg ging, werd de bruinvis goed verzorgd in de lokale strandpost door een gezamenlijke actie van EHBZ en Zeezoogdierenhulp Kop van Goeree.

De bruinvis, een volwassen mannetje van bijna anderhalve meter groot, was in zo’n zieke toestand aangespoeld dat besloten is het dier uit zijn lijden te verlossen. Het dier had een ontsteking over de gehele huid, was vermagerd, had veel oude littekens maar ook verse wonden waar veel walvisluizen uitkropen en tevens longproblemen.

Uit de eerste bevindingen van de sectie die later deze middag plaatsvond aan de Universiteit Utrecht, werden deze problemen bevestigd en daarnaast werd een longontsteking geconstateerd en kwam tevens naar voren dat het dier parasieten had in maag, longen, hart en lever. Overige bevindingen worden nog verder onderzocht.

Tekst en foto’s: SOS Dolfijn