Spitssnuitdolfijn strandt bij Egmond

Egmond aan Zee, 17 mei 2017 – Deze middag heeft het team van SOS Dolfijn een melding gekregen van een walvis in de problemen bij Egmond. Het team van KNRM – Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij Egmond had de eerste alarmmelding ontvangen via een vissersboot ter plaatse en stond klaar om te helpen.

Op ontvangen beeldmateriaal werd snel duidelijk dat het om een spitssnuitdolfijn ging in nood. Het dier vertoont zoals op deze beelden is te zien afwijkend gedrag en bleek niet meer in staat tot normaal zwemmen en/of duiken. Kort na de melding spoelt de spitssnuitdolfijn levend aan op het strand van Egmond en overlijdt kort daar na.

Spitssnuitdolfijnen leven normaal in de diepere zeeën en een volwassen dier is ruim vijf meter groot. Deze spitssnuitdolfijn had een lengte van zo’n drie meter wat duidt op een nog jong dier. De walvis wordt overgebracht naar Universiteit Utrecht, Faculteit Diergeneeskunde waar uitgebreid onderzoek zal plaatsvinden om zo te achterhalen wat het dier mankeerde en wat de doodsoorzaak is.

>> lees bericht Universiteit Utrecht

https://www.youtube.com/watch?v=S_2-H-awm4c