Terschellingse London Zoo zeehond gestikt in platvis

Terschelling, 28 april 2017 – De volwassen mannelijke grijze zeehond die op 18 april dood is aangespoeld op Terschelling is overleden ten gevolge van een platvis in zijn luchtpijp.

Bij sectie door de Universiteit Utrecht, Faculteit Diergeneeskunde, vond men vijftien centimeter na het strottehoofd, een platvis van circa 20x10x2cm in de luchtpijp. Ten gevolge van het stikken is er longoedeem en een hersenbloeding waargenomen.

De zeehond was verder gezond, hij had een goede bespiering en vetreserve. De maag van de zeehond was goed gevuld met vis en visgraten. De zeehond was 221 cm. lang en woog 154 Kg.

De zeehond had een oranje ’tag’ (flippermerkje) met de tekst ‘London Zoo information’ met aan de andere zijde een nummer. Helaas ontbrak er één cijfer in het nummer waardoor er niet achterhaald kon worden in welke opvang de zeehond eerder opgevangen is geweest. Veel opvangcentra in Engeland hebben een tijd lang tags van London Zoo gebruikt. Deze dierentuin gaf destijds tags uit aan veel opvangcentra. Tegenwoordig hebben vrij veel opvangcentra eigen tags, meestal ook in een eigen kleur.

Dit is de tweede zeehond die in korte tijd is gestikt in een platvis. Zeven dagen eerder, op 11 april, vond Jaap van der Hiele van Reddingsteam Zeedieren Nederland RTZ afdeling Zuidwest, een subadult mannetje van de gewone zeehond van ongeveer 2 jaar oud. Deze zeehond was ook gestikt in een platvis, met de vis nog uit zijn bek.