Doodsoorzaak zeehond Marina Seaport IJmuiden

IJmuiden, 28 april 2017 – Het mooie zeehondje die op 5 april is overleden is onderzocht door de Universiteit Utrecht, faculteit Diergeneeskunde. Het beestje woog slechts 13 Kg. dat is veel te weinig voor een zeehondje van 9 á 10 maanden. Een pup van de gewone zeehond weegt bij de geboorte al rond de 10-12 Kg.

Het arme beestje was dus sterk vermagerd en is uiteindelijk overleden door een longworminfectie met grote longwormen (Otostrongylus circumlitus) en kleine longwormen (Parafilarioides gymnurus).

Het beestje had eigenlijk alle mogelijke wormen die je je maar kunt bedenken. In het darmkanaal zaten volwassen lintwormen, (cestoden: Diphyllobothrium spp.) en enkele haakwormen (acanthocephalen: Corynosoma strumosum). In de maag zaten rondwormen (nematoden), in het hart hartwormen (Dipetalonema spirocauda) en het beestje zat onder de luizen (Echinophthirius horridus, Anoplura).

Longwormen zijn parasieten die een vernietigende werking hebben op de longen van de zeehond. Als er niet wordt ingegrepen, stikken de dieren op den duur. De oorzaken zijn complex, vervuiling van het leefmilieu speelt mogelijk ook een belangrijke rol.

Zeehondjes met longwormen hebben ook vaak te weinig voedsel binnengekregen, ze zijn te mager en worden dan vatbaar voor ziektes zoals longworm. Longworm krijgen ze binnen via de vis die ze eten. Een ondervoede zeehond heeft te weinig weerstand en dan kan de longworm de overhand krijgen.

Vooral jonge gewone zeehonden hebben er last van. Over het algemeen lopen ze er een ernstige longontsteking bij op. In een opvang krijgen deze zeehondjes een wormenkuur en antibiotica van de dierenarts en hebben weken nodig om te herstellen. Daarna moeten ze nog op gewicht komen. Helaas was het voor dit zeehondje al te laat om nog te kunnen ingrijpen.

Meer foto’s van dit zeehondje van 5 april: https://goo.gl/J1ZBdu

Voorbeeld foto van Longwormen: https://goo.gl/xGq6Rg

Voorbeeld foto van longen met longworm: https://goo.gl/KlLd9G