Dode zeehond Ameland

Ameland, 23 april 2017 – Toen Rob van RTZ Ameland zaterdagnacht op weg was om iemand los te trekken die vast geraakt was op het strand, vond hij een dode (gewone) zeehond. Heel triest, de zeehond was omwikkeld met een heleboel plastic.

Omdat de zeehond zwanger bleek is er snel contact opgenomen met een dierenarts. Er zou een hele kleine kans in zitten dat de pup nog zou leven en alhoewel die kans heel erg klein zou zijn, werd er toch snel actie ondernomen. Er werd een spoed keizersnede gedaan maar helaas bleek de pup ook te zijn overleden.

Het diertje had nog het embryonale haar ook wel ‘Lanugo’ genoemd. Ongeboren pups van de gewone zeehond hebben in de baarmoeder nog dit lanugo. Bij de geboorte van een pup is het lanugo verdwenen. Vindt je in de zomer een pup van een gewone zeehond die nog wel dit donshaar heeft, dan is de pup te vroeg geboren.

Pups van de gewone zeehond die medio juni worden geboren, kunnen direct na de geboorte met hun moeder mee zwemmen. Dit in tegenstelling tot pups van de grijze zeehond die in december worden geboren, zij kunnen pas goed zwemmen en gaan pas zwemmen als de zware witte wollige vacht is verdwenen.