Gewone dolfijn Hooge Platen

Hooge Platen, 11 april 2017 – op waarneming.nl verscheen de melding van een dode gewone dolfijn op de Hooge Platen in de Westerschelde. Jaap van der Hiele van Zeezoogdierenhulp ZuidWest organiseerde het één en ander om het kadaver op te halen.

Een gewone dolfijn is wel iets bijzonders. Sinds 1993 zijn er nog maar vier aangespoeld en ze worden ook amper levend gespot in de Zeeuwse wateren. Je vindt ze meer in de diepe wateren bij de oostkust van Engeland.

Het gaat om een vrouwtje van ruim twee meter lang met een gewicht van zo’n 50 kilo, de helft van het normale lichaamsgewicht. Het dier bleek al ongeveer een week dood te zijn.

De doodsoorzaak van de dolfijn is nog onduidelijk. Jaap van der Hiele brengt het dier woensdagochtend voor onderzoek naar de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gebracht.