Walvis voor Vlissingen

Vlissingen, 10 april 2017 – Vanavond ontving de EHBZ Zuid een melding van een walvis voor het strand van Vlissingen. Bij aankomst bleek inderdaad een walvis zich dicht onder het strand te bevinden, vanaf de Gevangentoren in de richting van het Nollehoofd zwemmend.

Albert Dijkstra van de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren Zuid in Vlissingen bevestigt dat het om de Groenlandse walvis gaat. “Ik heb de walvis zelf ook waargenomen aan boord van een KNRM reddingsboot uit Westkapelle. Het is volgens mij een volwassen exemplaar en wel twintig meter lang.  Het dier zwom toen in zuidelijke richting.” Het zou gaan om dezelfde walvis die reeds in België was gesignaleerd.

Stichting SOS Dolfijn blijft samen met EHBZ Zuid het dier waar mogelijk de komende dagen observeren en geeft het advies het dier niet te benaderen mocht deze opnieuw gezien worden. Waarnemingen graag melden via SOS Dolfijn nr ; 06-46656601

Het zou gaan om de Groenlandse walvis die reeds in België was gesignaleerd. Uit de ontvangen beelden welke gemaakt zijn door Wilma Bronke en vervolgens werden voorgelegd aan deskundigen werd bevestigd dat het om de Groenlandse Walvis ging. Het zou de eerste waarneming in Nederland zijn van dit soort. Mocht iemand een walvis de komende tijd spotten gaarne bericht en probeer te filmen en te fotograferen.

Dit filmpje werd gemaakt door Wilma Bronke.