Levende bruinvis Terschelling

Terschelling, 7 maart 2017 – Deze ochtend kreeg SOS Dolfijn een melding binnen over een levend gestrande bruinvis op Terschelling. Direct werd een actie op touw gezet gecoördineerd door SOS Dolfijn.

Momenteel beschikt SOS Dolfijn niet over de mogelijkheid om gestrande bruinvissen en dolfijnen goede opvang te bieden. Overgebleven opties zijn dan om een gestrand dier uit het lijden te verlossen en te laten inslapen of in een enkel geval zal er voor gekozen kunnen worden om het dier terug te plaatsen in zee. Een weloverwogen beslissing die enkel door experts gemaakt kan worden.

Vanochtend is er voor gekozen om de gestrande bruinvis een tweede kans te geven en zo spoedig mogelijk weer vrij te laten op zee. Doorslaggevend voor deze keuze waren de leeftijd van het dier (op basis van de lichaamslengte is het een niet meer moeder-afhankelijk dier) en de toestand waarin het dier verkeerde. Het dier had geen zichtbaar ernstige verwondingen, was goed doorvoed en maakte een levendige en alerte indruk. De zee condities waren rustig en de toestand van het dier werd ook door de dierenarts als goed bevonden. Dankzij een gezamenlijke actie met KNRM Terschelling Station Paal 8 en Staatsbosbeheer is het dier snel na de stranding per boot terug gebracht naar zee. Het dier is door een KNRM rubberboot (RIB) een aantal kilometers de zee opgebracht.

SOS Dolfijn hoopt dat de jonge bruinvis deze kans goed weet te benutten en werkt ondertussen hard aan een goede oplossing om ook opvang van deze walvissen weer mogelijk te maken.
Wanneer je een gestrande bruinvis of dolfijn vindt op het strand, schakel dan altijd de deskundige hulp van SOS Dolfijn en plaats het dier niet zonder medische oordeel terug in zee!!

tekst en foto: SOS Dolfijn