Bultrug Den Helder

Den Helder, 27 februari 2017 – Vanochtend meldingen met foto’s van een bultrug in de haven van Den Helder.

Sinds acht uur vanochtend wordt er een bultrug walvis waargenomen in de Marinehaven van Den Helder. SOS Dolfijn heeft de melding ontvangen en is in contact met de verschillende instanties, waaronder het ministerie. Het dier vertoont geen afwijkend zwemgedrag. Uit ervaring weten we dat, zolang het dier met rust gelaten wordt en niet wordt benaderd met boten, een bultrug goed in staat is om zelf de weg naar open zee terug te vinden.

Zo zwom een bultrug oktober vorig jaar een rondje door de Sloehaven van Vlissingen en in 2015 zwom er zelfs een bultrug de Oosterschelde in en weer uit. Bultruggen zijn baleinwalvissen en kunnen tot wel 18 meter groot worden. SOS Dolfijn benadrukt dat het belangrijk is dat het dier met rust wordt gelaten en scheepvaart wordt hierop dan ook geattendeerd.

tekst: SOS Dolfijn

Volgens Hans Verdaat van Wageningen Marine Research gaat het om hetzelfde dier dat bij Egmond aan Zee gezien werd.