Veel witjes geboren

Vlieland, 12 december 2016 – Volgens De Noordwester, het waddencentrum & zeeaquarium op Vlieland, zijn er weer heel veel grijze zeehonden geboren.

Zo meldt de Waddenunit dat er zeker 250 ‘witjes’ op de zandplaat de Richel zijn gezien, en van een van de schippers van Zeehondentochten Vlieland vernamen we dat er ook een tiental op de zandplaat Engelschhoek zijn gezien.

Voor de pas geboren grijze zeehonden op de Richel is het een geluk dat er de laatste jaren een aanzienlijk duin is ontstaan.  In het verleden toen er nog geen duin op de Richel was, spoelden deze pas geboren zeehonden tijdens een stormtij vrijwel allemaal van de plaat. Nu kunnen deze jonge grijze zeehonden tijdens een storm in ieder geval tegen het duin aan kruipen, er is een mogelijkheid dat ze op een droogte de storm uitzitten.

Voor de ‘witjes’ op de Engelschhoek is het een ander verhaal. Voor de jonge grijze zeehonden daar is het te hopen dat stormtijen uit blijven, in ieder geval tot ze verhaart zijn, want anders spoelen deze met een storm zeker van deze zandplaat.
Grijze zeehonden met een witte bontjas moeten eigenlijk op het droge blijven, de witte vacht is een perfecte isolatie, maar niet echt geschikt om langdurig te zwemmen. Als ze niet binnen een bepaalde tijd weer op land komen, is er kans dat ze verdrinken.

Het is ook om die reden dat deze ‘witjes’ na een stormtij op de meest vreemde plekken aan land komen. De moeders zullen hun best doen deze jongen naar land te leiden, het maakt hun niet uit waar. Zo kan het zijn dat we jonge grijze zeehonden aantreffen in een weiland buiten het dorp, op de dijk rond het dorp, op het oosterseveld en veel op de noorderstoek en het havenstrand. Dit is immers de plek waar de jonge zeehonden voorbij komen als ze met de eb mee naar zee worden getrokken.

Laten we hopen dat het de komende weken niet gaat stormen uit de noordwest, want dan spoelen er weer pas geboren grijze zeehonden van de zandplaten. Mocht dat toch gebeuren, dan raden we een ieder aan om de instructies op te volgen die Zeehondencentrum Pieterburen in onderstaand filmpje geeft.