Vissers spotten witsnuitdolfijnen in de ‪‎Noordzee‬

De bemanning van de L-757 Aaltje Postma, een Deense (voormalige Urker) vissersboot, spotte afgelopen woensdag een groep Witsnuitdolfijnen in de Noordzee. De dieren werden op film gezet bij de ‘Duitse bocht‘, het zuidoostelijke deel van de Noordzee op het continentaal plat.

Witsnuitdolfijnen zijn onstuimige zwemmers en surfen graag op boeggolven van schepen. Ze leven in groepen van zes tot twintig dieren.

De witsnuit komt sinds ongeveer 1955 regelmatig in de Noordzee voor en is nu de meest algemene dolfijnensoort in de Noordzee. Waarschijnlijk leven er in de Noordzee tussen de 7000 en 8000 witsnuitdolfijnen. De laatste jaren zien onderzoekers wel een daling in het aantal witsnuiten. Hoe dat komt is nog onduidelijk, maar de opwarming van het zeewater wordt als mogelijke oorzaak gezien.