Bittere pil voor Zeehondenopvang Eemsdelta

TERMUNTEN – De strijd om zeehondenopvang beleeft met de aangekondigde sluiting van een pas recent geopende locatie in Termunten een zoveelste bittere episode. Gemeente Delfzijl eist dat een bescheiden opvang achter visrestaurant Landman in het Groningse dorp over een week is opgedoekt, anders dreigen dwangsommen.

Vergunning
In maart dit jaar kreeg de stichting van het ministerie van Economische zaken, een ontheffing (vergunning) om een zeehondenopvang te starten. Over de aanvullende (gemeentelijke) vergunning neemt het college binnenkort een besluit. Naar verwachting wordt er geen vergunning verleend.

De opvang mocht gedurende de (gemeentelijke) vergunningsaanvraag de activiteiten niet uitbreiden. Bij een controle is gebleken dat dit wel is gebeurd, er zijn meerdere zeehonden opgevangen. Sluiting binnen een week is de sanctie van de gemeente Delfzijl. “En anders dreigen er dwangsommen”.

‘We voldoen aan alle eisen’
Lenie ’t Hart, betrokken als adviseur bij de zeehondenopvang in Termunten, laat weten officieel nog niets te hebben vernomen van de dreigende sluiting. Initiatiefnemer Jeroen Boer snapt niet dat er nog geen vergunning is afgegeven. Volgens hem voldoet de opvang aan alle eisen en is de vestigingsvergunning waar de Gemeente weer over gaat, tijdig aangevraagd.

Loete Landman laat weten: “Te gek voor woorden dat een Gemeente vindt dat ze meer macht hebben dan de landelijke overheid. De hetze van enige bestuursleden van de gemeente Delfzijl tegen zeehondenopvang Eemsdelta gaat wel erg ver. Hier is niemand mee gebaat”.

Eigenaar Landman van het visrestaurant heeft de initiatiefnemers van Zeehondenopvang Eemsdelta kosteloos zijn terrein ter beschikking gesteld aan de opvang. (http://bit.ly/2386yfm)

Op 12 mei liet wethouder IJzebrand Rijzebol weten dat de Stichting Zeehondenopvang Eemsdelta niet over een milieu- en een omgevingsvergunning beschikte ,,Op het perceel rust een woonbestemming”. Hij bevestigde dat de stichting wel een vergunningsaanvraag heeft ingediend voor de tijdelijke opvang van maximaal twintig zeehonden in zeecontainers voor maximaal twee jaar. ,,Die aanvraag gaan we 19 mei netjes behandelen in het college van burgemeester en wethouders. Liet wethouder Rijzebol op 12 mei nog weten.

Waarom de Gemeente Delfzijl nu zo laks en tegendraads is, is voor de inwoners van Termunten en omgeving geen geheim: “De armen van de grote zeehondenopvang 52 Km. verderop reiken ver in de plaatselijke en landelijke politiek. Toen Eemsdelta een vergunning kreeg van de overheid om zeehonden op te vangen liet Zeehondencentrum Pieterburen op 9 maart weten dit een ‘zwarte dag voor de zeehond’ te vinden”.

De sluiting van de nieuwe ‘Zeehondenopvang Eemsdelta’, waarvan de verf amper droog is, dat is ongekend: ,,Ze willen gewoon geen opvang voor zeehonden in Delfzijl’’, concludeert zeehondenbeschermer Lenie ’t Hart namens Eemsdelta. ,,Er is geen respect.’’ Delfzijl meent dat werd uitgebreid, terwijl procedures nog liepen. ,,Dat is niet zo, er staat wat op wielen bij. Het is sowieso tijdelijk bedoeld.’’

Delfzijl stelt dat geen vergunning rond te krijgen is om op de omstreden locatie verder te gaan vanwege het afwijkende bestemmingsplan. Initiatiefnemers bestrijden dat. De afstand tot buren zou niet anders zijn dan die tot een aanwezige kinderboerderij. ,,Het gaat om deze specifieke plek’’, aldus gemeentewoordvoerster Tiny Smit. Het zat eraan te komen: ,,De aanvragers moesten voldoen aan heldere voorwaarden.’’

Er zitten dertien huilertjes in de nieuwe opvang. De gemeente weet niet of ze die weghaalt als het ultimatum verstrijkt. De constructie is mobiel, ’t Hart zal het zonodig op haar eigen terrein een eindje verderop zetten. ,,Het is ondemocratisch dat een lagere overheid dit doet. Staatssecretaris Van Dam gedoogt het. Ze hebben er niets over te zeggen.’’

Of de Gemeente Delfzijl de nieuwe opvang behulpzaam wil zijn om een locatie in Termunten aan te bieden welke wél in het bestemmingsplan past is niet bekend. Tot op heden heeft de Gemeente in ieder geval nog niets aangeboden, dat geeft te denken.

________________

Kustnieuws:
https://www.facebook.com/KustnieuwsNL/posts/908549765937932