Help de EHBZ in Noord Spanje

HELP de EHBZ in Noord Spanje en teken hun petitie. Er wordt geen geld gevraagd, alleen je hulp. Heel erg bedankt!

WAT DOET DE ORGANISATIE

Al bijna 20 jaar, is de vrijwilligersorganisatie CEPESMA coördinator voor redding, instandhouding en educatie van Zeezoogdieren langs de ongeveer 400 Km. lange kust van Asturië in Noord Spanje. Zo wordt dit ook weergegeven in de documentatie verkrijgbaar bij het ministerie van Milieu. CEPESMA staat voor ‘Conservación y Estudio de las Especies Marinas’. In Nederland kennen wij de E.H.B.Z. Eerste Hulp bij Zeezoogdieren.

De organisatie CEPESMA maakt ook deel uit van de SEC, Sociedad Española de Cetáceos,  (vrij vertaald: Spaanse Walvisachtige Maatschappij) De slagingspercentages van het Iberische schiereiland van het herstel van zeezoogdieren zijn de hoogste langs de Noordkust. CEPESMA is, om een voorbeeld te noemen, de enige welke tot op heden met succes vier zieke en uitgeputte zeehondenpups hebben verzorgd waarna de dieren toen ze waren hersteld alle vier tegelijkertijd zijn vrij gelaten.

ALLE ONKOSTEN WORDEN DOOR DE VRIJWILLIGERS ZELF BETAALD

De organisatie heeft een aantal teams van vrijwilligers (meer dan 50 mensen in totaal), en zijn de enige welke een Recovery Center of Marine Species langs deze kustlijn hebben. Zij zijn in het bezit van gespecialiseerde materialen, medicijnen, verschillende aangepaste voertuigen, welke allemaal door de vrijwilligers zelf en hun supporters worden betaald.

Zij zijn op elk moment van de dag of nacht, 24/7, 365 dagen per jaar oproepbaar en beschikbaar. De vrijwilligersorganisatie CEPESMA heeft ook een eigen milieu-educatie programma voor scholen. De organisatie werkt regelmatig samen met de Guardia Civil op Zee, (waterpolitie) Seprona, het Rode Kruis en de lokale politie. Dankzij de vrijwilligers en supporters welke de kosten betalen indien nodig, en met steun van de vaartuigen kunnen zij regelmatig zieke dieren ophalen en gezonde dieren weer uitzetten in hun natuurlijke leefomgeving. De rotsachtige kust leent zich niet om zeehonden op een strand vrij te laten.

WAT IS ER AAN DE HAND?

De effectiviteit van deze infrastructuur en de eigen logistiek, in combinatie met het vermogen om direct op elk moment in te grijpen, was goed totdat zij aan de provincie vroegen om samenwerking en een goed beheer voor ook landdieren. Hierna kwam de organisatie volledig ten val. Afgelopen winter 2015-2016, begon de Asturische autoriteit met het voortdurend neerkijken op de organisatie en de vrijwilligers. De situatie was en is nog steeds schandalig.

De druppel die de emmer deed overlopen, is een melding waarvoor de teams Midden- en Oost waren gewaarschuwd door 112,  twaalf personen op pad stuurde om een pas geboren in nood verkerende babyzeehond te zoeken. Het was een gevaarlijke klus, het was slecht weer en men moest twee uur lang over de kliffen aan zee klimmen en lopen. De vrijwilligers liepen een hoog risico, het was code rood, het stormde en de golven waren 10 meter hoog. De zeehond werd niet gevonden. Achteraf bleek dat het personeel van het aquarium in Gijon lucht had gekregen van de melding via de scanner en de zeehond naar het aquarium hadden gebracht. Een dubieuze actie. De mensen waren ook nog eens niet deskundig in het verzorgen van zeehonden.

ZEEHONDEN, DOLFIJNEN, BRUINVISSEN, HAAIEN EN ANDERE ZEEZOOGDIEREN STERVEN NU EEN GRUWELIJKE DOOD

Op dit moment is het nu zo dat CEPESMA geen zieke en gewonde dolfijnen, zeehonden en andere dieren meer ophaalt en verzorgd. Hen is gezegd dat zij dit niet meer hoeven te doen en mogen doen. Dit terwijl zij dit al langer dan 20 jaar geheel belangeloos doen.

De vrijwilligersorganisatie vroeg daarom in januari tijdens een bijeenkomst respect voor het werk van de vrijwilligers en oprechte samenwerking met het Vorstendom/Prinsdom (Provincie). Het Vorstendom zegde tijdens deze bijeenkomst toe dat zij een overeenkomst zou maken welke tot op heden nog steeds niet is verschenen. Er is bemiddeling gevraagd aan de Staatssecretaris van Milieu welke verantwoordelijk is voor de zee en de zeezoogdieren. Op dit moment is het nu zo dat er zeehonden, dolfijnen en bruinvissen op het strand een gruwelijke dood sterven of dood voorbij komen drijven. Dit is niet verwonderlijk omdat door de afwezigheid van de deskundigheid van CEPESMA en haar middelen er geen andere organisatie is die iets doet of kan doen.

Teken alsjeblieft daarom de petitie zodat CEPESMA en haar vrijwilligers dieren in nood weer kunnen helpen en kracht zet achter het bespoedigen van een overeenkomst:

https://www.change.org/p/no-mas-muerte-animal-reactiven-la-red-de-varamientos-en-asturias