Leeftijdsbepaling bij bruinvissen

Door het opmeten van de lichaamslengte van een bruinvis is het mogelijk om een schatting te maken van de leeftijd van het dier.  Door het maken van een röntgenfoto kan nog nauwkeuriger de leeftijd bepaald worden.

Zo is een bruinvis bij geboorte zo’n 70 cm groot en kan een volwassen bruinvis wel ruim anderhalve meter groot worden.

Op onderstaande röntgenfoto’s zijn de borstvinnen van bruinvissen Nena en Sven te zien.

rontgenfoto-sven-en-nena

Bruinvissen worden doorgaans geboren in de zomermaanden juni/juli. Op basis van de röntgenfoto’s is vast te stellen dat zowel Nena als Sven geboren zijn in de zomer van 2015.  De beide dieren zijn dus op dit moment zo’n tien maanden oud. Voor bruinvissen is dat al een normale leeftijd om voor zichzelf te kunnen zorgen.

Op de hoogte blijven van het herstel van deze twee patiënten? Volg ze hier:  http://www.sosdolfijn.nl/opvangcentrum/nu-in-opvang