Levende bruinvis Scheveningen

Scheveningen, 17 februari 2016 – Vanmorgen is op het strand van Scheveningen een levende bruinvis gevonden. De vindster vond het dier spartelend in de branding en belde direct het noodnummer van SOS Dolfijn. Telefonisch werd de situatie gestabiliseerd en ging extra hulp onderweg. Zo vertrok op verzoek van SOS Dolfijn ook Dierenambulance De Wijs direct.

Helaas mocht alle goede hulp niet baten en stierf het sterk vermagerde dier op het strand. De bruinvis wordt nu overgebracht naar de Universiteit Utrecht afdeling pathologie voor uitgebreid onderzoek. Daar komt hopelijk meer duidelijkheid over wat dit dier mankeerde.

Wanneer u een levende bruinvis of dolfijn vindt, neem dan direct contact met ons op via ons noodnummer 06-65098576 en blijf bij het dier tot hulp ter plaatse is.

De volgende eerste hulp regels zijn belangrijk:

  1. Blaasgat: een bruinvis of dolfijn haalt adem met het blaasgat op zijn hoofd. Het dier op het strand is waarschijnlijk verzwakt en niet in staat te zwemmen. Als er water of zand in het blaasgat komt kan het dier verdrinken of stikken. Duw het dier daarom nooit terug en leg het altijd plat op de buik!
  2. Rust: een bruinvis of dolfijn op het strand schrikt snel. Loop rustig, houd mensen en honden op afstand.
  3. Koelen: een bruinvis of dolfijn op het strand krijgt het snel te warm. Koel het dier met water en natte doeken en zorg voor schaduw.
  4. Hulp! Bel SOS Dolfijn en zorg goed voor het dier tot de dolfijnambulance ter plaatse is. Het noodnummer is 06-65098576

Voor deze bruinvis kwam alle hulp helaas te laat.
Maar SOS Dolfijn bedankt vindster van het dier Marieke Hoornweg voor alle goede hulp en Dierenambulance Theo de Wijs voor de snelle medewerking en afhandeling van deze melding !

bron: SOS Dolfijn