De 5 potvissen op Texel zijn allen overleden.

Texel, 13 januari 2016, 10u30 – Twee van de gestrande dieren waren vrij vlot na de stranding al overleden. De slechte weersomstandigheden en de duisternis van de nacht maakten het onveilig en onmogelijk om de dieren te benaderen. In de loop van de nacht stierven ook de andere dieren.

Zoals gebruikelijk bij stranding van grote walvissen op de Nederlandse kust is ook gistermiddag het ministerie van Economische Zaken gealarmeerd en hebben zij het Walvisprotocol in werking gesteld. Hierbij is o.a. een adviesteam aangesteld, waarbij SOS Dolfijn en Ecomare is gevraagd onderdeel van te zijn, tesamen met een dierenarts.

Pathologen zullen de dieren nu gaan onderzoeken en zullen hopelijk een oorzaak van stranding kunnen ontdekken.
SOS Dolfijn zal Texel vandaag weer verlaten en staat zoals gebruikelijk klaar voor walvissen langs de hele kust in Noordwest Europa. In deze periode van het jaar stranden er vaker walvissen op de Nederlandse kust. Voornamelijk bruinvissen; dit is een kleine tandwalvis van zo’n anderhalve meter groot en de meest voorkomende walvis in de Noordzee.

Tekst: Stichting SOS Dolfijn
foto credits: Salko de Wolf Ecomare