A Seal zeehond in Katwijk

Katwijk, 20 december 2015 – Zondagmorgen 20 december trof hobbyfotograaf Kees Kuijt twee rustende zeehonden aan op het strand van Katwijk. Beide zeehonden bleken een gele tag te hebben in de achterflipper. De zeehonden zijn dus eerder opgevangen geweest in een opvang. Dat verklaart misschien ook waarom deze zeehonden niet direct het water in vluchten bij het zien van mensen; ze zijn al eens eerder in aanraking zijn geweest met mensen. Normaal gesproken zijn zeehonden namelijk van nature bang voor ons.

Zeehond opgevangen geweest in A Seal in Stellendam

De ene zeehond bleek op 9 maart dit jaar te zijn opgevangen door zeehondenopvang A Seal in Stellendam (ZH). De mannelijke zeehond was destijds gevonden bij Westvoorne en had last van longworm. Het dier kreeg de naam SYL en is op 1 mei gezond en wel weer vrijgelaten op het strand van Renesse in Zeeland – zie website A Seal.

Zeehond opgevangen geweest in Duitsland

De andere zeehond is een zeehond welke eerder opgevangen is geweest in Seehundstation Norddeich in Duitsland, zo bleek uit de tag op de achterflap van het dier. Hieruit blijkt ook weer dat zeehonden behoorlijk wat kilometers afleggen.

De EHBZ Noordwijk heeft ter plekke geconstateerd dat beide zeehonden gezond zijn en lagen te rusten.

foto credits: Kees Kuijt
tekst: Kustnieuws Nederland & Europa – Coast News Netherlands & Europe