SOS Dolfijn adviseert bij redding jonge spitssnuitdolfijn

Het rescue team van SOS Dolfijn staat niet alleen paraat om walvissen in nood op de Nederlandse kust hulp te bieden, ook voor de omringende landen staat het team dag en nacht paraat voor hulp en/of advies.

Eind september wordt SOS Dolfijn benaderd door haar Duitse collega’s dat er een walvis in de Oostzee, nabij Wohlenberger Wiek in de problemen is geraakt. Via vrijgekomen beeldmateriaal kon worden vastgesteld dat het zeer waarschijnlijk om een jonge, vrouwelijke spitssnuitdolfijn ging die daar levend was gestrand. Mensen ter plekke hebben het dier weer terug kunnen zetten in zee, maar hiermee was de situatie nog niet klaar. Het dier bleef in de baai rond zwemmen.

Spitssnuitdolfijnen leven normaal in de diepere Noord Atlantische oceaan, de ondiepe baai in de Oostzee is daarom een ongewone plek voor dit dier. Spitssnuitdolfijnen voeden zich normaal gesproken vooral met inktvis. De vraag is of het dier in dit gebied voldoende en de juiste voeding kan vinden. Om het dier de kans te geven zijn weg terug naar de oceaan te vinden was het advies van SOS Dolfijn om het dier zoveel mogelijk met rust te laten.

Het lijkt er op dat de spitssnuitdolfijn eind vorige week haar weg uit de baai heeft gevonden want toeschouwers hebben haar sinds eind vorige week niet meer waargenomen. Hoewel exacte bepaling moeilijk is bij deze walvissoort, leek het hier te gaan om een Gewone spitssnuitdolfijn (Mesoplodon bidens).

foto en tekst: SOS Dolfijn